Nieuws

Regerend Europees kampioen Nederlands ID-team dreigt EK te missen.

Waar het Nederlands elftal van bondscoach Bert van Marwijk de zekerheid heeft dat het begin juni vertrekt naar Polen voor het EK, daar dreigde het Nederlandse ID-team (voetballers met een verstandelijke beperking en een IQ van maximaal 75) het EK in Zweden te moeten missen. Als er voor komende maandag geen 10 duizend euro binnenkomt, dan zit de regerend Europees kampioen thuis voor de buis. ,,Er zitten jongens bij die voor het eerst hun droom wilden waarmaken. Ik doe dit voor de jongens”, luidt de afscheid nemende bondscoach René Bouma de noodklok.

Dit was de boodschap een week terug.

Bouma is al achttien jaar bondscoach van het succesvolle ID-team. In 2001, 2005 en 2008 werd hij met Nederland Europees kampioen en bij het WK van 2002, 2006 en 2010 won hij steeds zilver.

Nu dreigt er een roemloos einde. Bouma: Dit EK kost ons 26.500 euro. Gehandicapten Sport Nederland heeft niet meer dan 16.500 euro, niet gaan zou een drama zijn.

Daarom heeft de Stichting Pro Talents (stimuleert deelname aan sport en gezond bewegen voor jongeren met een leerbeperking, met een IQ lager dan 75 red.) zich garant gesteld, maar zal de ontbrekende 10 mille nog wel via acties, donateurs etc. bijeen moeten krijgen. We moesten de knoop doorhakken en de No go omzetten in een GO. Anders was dit de doodsteek voor dit ID-voetbalteam.” En uiteindelijk voor het hele ID-voetbal in Nederland. Want ga nu maar 2000 jeugdige talenten van de praktijkscholen tijdens 8 voetbaltournooien over geheel Nederland enthousiast maken zich in de picture te spelen , hun talenten aan ons te tonen, de beste scouten, een jaar lang voorbereiden en uiteindelijk vertellen dat we niet kunnen gaan ivm het ontbreken van de benodigde financien. Deze kwetsbare doelgroep iets geweldigs voorhouden en uiteindelijk niet waarmaken, dit is onmogelijk.

 

Afgelopen zondag schoot Furkan Alakmak RKC met een schitterend schot langs FC Twente en richting finale play-offs. Bouma heeft de aanvaller een tijdje in zijn selectie gehad, net als aanvaller Danny Schreurs (Willem II, nu verhuurd aan Fortuna Sittard red.). Hun navolgers dreigen de Europese titel niet te kunnen verdedigen. Tot grote teleurstelling van Bouma.

De Stichting PROTalents voelt zich nu verantwoordelijk voor de uitzending.

 

PRO Talents heeft als uitgangspunt dat iedereen talenten heeft ook en die ook moet kunnen ontwikkelen. Vooral de maatschappelijke doelstelling staat ook centraal., Deze jongens hebben moeite om aan de bak te komen in de maatschappij, maar krijgen via het ID-team juist meer zelfvertrouwen. Ze leren om te gaan met teleurstellingen, krijgen van ons normen en waarden mee, leren om te gaan met winst en verlies en keuzes van trainers om op hoger clubnivo te kunnen doorbreken. Maar hun uiteindelijk doel bij ons is uiteraard om op een EK of WK te kunnen laten zien wat ze waard zijn en dat alles moeten ze straks missen. Je moet weten dat deze jongens sinds september 2011 al met de voorbereiding bezig zijn. En wij kunnen ons nauwelijks realiseren wat voor impact een dergelijk tournooi heeft voor deze jongens.”

 

Bouma wil als bondscoach met een vierde Europese titel afscheid nemen van het Nederlandse ID-team, maar is nu op het laatste moment afhankelijk geworden van een geldschieter of vele donateurs. ,,Ik hoop dat er nog een suikeroom opstaat. Omdat ik weet wat er bij die jongens nu in hun hoofd afspeelt voel ik me nu ook verantwoordelijk voor die 10 duizend euro en hoop dat er iemand onze gevoelens deelt en in wil staan voor dit bedrag. Ook maken alle kleine beetjes ook veel is elke donatie welkom. Reacties op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter

Wie zijn er online?

We hebben 130 gasten en geen leden online